from RM4,450.00
Book Now

PAKEJ BERKUMPULAN TURKI 10H7M – 1 APRIL – 30 OKT 2022

İstanbul, Turkey
Not Rated

Duration

10 days 7 nights

Tour Type

Specific Tour

Group Size

45 people

Languages

___

HIGHLIGHTS

 • Pakej Berkumpulan
 • Tempoh: 1 April - 31 Oktober 2022
 • Musim Bunga (April), Musim Panas (Mei - September) & Musim Luruh (Oktober - Pertengahan November)

Itinerary

Expand All
Hari 01: KLIA – Istanbul (Makan di atas kapal):

 Bertolak ke Istanbul dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Pelanggan dikehendaki berkumpul seawal 5 jam sebelum berlepas bagi proses Daftar Masuk Kumpulan (‘Group Check-in’).

Hari 02: Istanbul (Makan Tengahari, Makan Malam)

 Apabila tiba, bertemu Pemandu Pelancong Berbahasa Inggeris anda di Istanbul Airport.
 Kita akan mula bersiar-siar meliputi tempat berikut:
 Istanbul City Walls (Tiket masuk tidak diperlukan, melalui pemandangan dari dalam bas sahaja), ia mempunyai beberapa kubu istana yang mengagumkan. Tembok besar Constantinople purba, dibina oleh Maharaja Theodosius II lebih 1500 tahun yang lalu, masih berdiri di banyak tempat.
 Blue Mosque (Sultan Ahmet Mosque) (Tiket masuk tidak diperlukan - orientasi berjalan di dalam bangunan), pusat keagamaan abad ke-16 dan satu-satunya masjid di Istanbul dengan 6 menara.
 Hippodrome square (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di kawasan luar), tempat perlawanan kereta kuda dan gladiator berlaku semasa Empayar Byzantian. Ia dihiasi hari ini dengan Tiang Mesir dan Tiang Serpentane.
 Hagia Sophia Mosque (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam kawasan), gabungan unik agama Kristian dan Islam dari tempat yang sama. (SOLAT JAMAK)
 Topkapi Palace Museum (Termasuk tiket masuk – orientasi berjalan dalam & luar kawasan) – sebuah istana muzium dengan pelbagai koleksi Porcelain, Perbendaharaan dan Keagamaan. Ia adalah Istana Imperial Besar pertama Empayar Uthmaniyyah.
 Grand Bazaar (Tiket masuk tidak diperlukan – perhentian membeli-belah dalaman), yang mempunyai lebih daripada 4000 kedai menjual kraftangan produk tempatan.
 Makan malam dan bermalam di Istanbul

Hari 03: Istanbul - Bursa – Kusadasi (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)

Selepas sarapan pagi, kita akan bertolak ke Bursa dan memulakan lawatan meliputi perkara berikut:
 Silk Market “Koza Han” (Kemasukan tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar kawasan), Turki Uthmaniyyah menerajui industri sutera tempatan dan menempa kemasyhuran antarabangsa. Menjelang abad ke-16 dan ke-17, sutera Bursa telah menjadi kemewahan yang sangat diingini di Eropah , Afrika Utara dan sebahagian Asia.
 Bursa Grand Mosque “Ulu Camii” (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam bangunan), ia merupakan mercu tanda yang terkenal di pusat bandar Bursa (‘Downtown’). Dengan dua menara yang menjulang tinggi dan 20 kubah, ianya menjadi salah satu bangunan yang paling penting di Bursa. Grand Mosque dianggap sebagai masjid kelima terpenting dalam
Islam selepas masjid di Mekah, Madinah, Jerusalem dan Damsyik. (SOLAT JAMAK)
 Turkish Delight & Apple Tea (hentian membeli-belah dalaman), anda akan mempunyai masa lapang untuk menikmati produk tempatan buatan Turki.
 Makan malam dan bermalam di Kusadasi

Hari 04: Kusadasi – Selcuk - Pamukkale (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)

Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Leather outlet shopping center & fashion show (perhentian membeli-belah dalam bangunan), kita akan memulakan hari dengan pertunjukan fesyen yang mempamerkan produk kulit berkualiti tinggi buatan Turki
 Ephesus ancient city (Termasuk tiket kemasukan – orientasi berjalan di kawasan terbuka), salah satu tapak arkeologi yang paling terkenal di dunia. Berjalan di jalan marmar yang dipelihara dengan baik ke Library of Celsius, The Odeon, Grand Theatre, Temple of Hadrian, Roman Bath dsb.
 Masjid Isa Bey, ia dibina pada 1374-75, adalah salah satu karya seni seni bina yang tertua dan paling mengagumkan yang tinggal dari Beylik Anatolia (SOLAT JAMAK).
 Pamukkale (Cotton Castle) & Hierapolis Ancient City (Termasuk tiket kemasukan – orientasi berjalan di kawasan terbuka), lawati runtuhan Hierapolis yang luas dan terkenal dengan mandian terma dan pusat kesihatan. Selepas itu, lihat "Cotton Castle" atau teres & istana yang ajaib dan unik di Pamukkale yang terhasil dari deposit batu kapur putih (‘white limestone” dari sumber mata air panas.
 Cotton textile factory outlet (hentian membeli-belah dalaman), anda akan mempunyai masa lapang untuk menikmati produk tempatan buatan Turki.
 Makan malam dan bermalam di Pamukkale.

Hari 05: Pamukkale – Konya – Cappadocia (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)

Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Ancient Caravanserai (Tepesi Delikhan) (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam ruangan), ia adalah karavanserai purba berusia 700 tahun.
 SOLAT JAMAK (sewaktu perjalanan)
 Melvana Celaleddin-i Rumi (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam ruangan), yang pernah menjadi biara untuk Mevlevi Dervishes. Mevlana adalah seorang ahli falsafah dan mistik Islam, tetapi bukan seorang Muslim dari jenis ortodoks. Doktrinnya menganjurkan toleransi tanpa had, penaakulan positif, kebaikan, amal dan kesedaran melalui cinta. Baginya dan kepada murid-muridnya semua agama adalah lebih kurang kebenaran. Memandang dengan pandangan yang sama terhadap Muslim, Yahudi dan Kristian, ajarannya yang aman dan bertolak ansur telah menarik minat manusia dari semua mazhab dan kepercayaan.
 Makan malam dan bermalam di Cappadocia

Hari 06: Cappadocia (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)

Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Belon udara panas di atas landskap yang menawan semasa waktu matahari terbit (Aktiviti Tambahan)
 Kraf tangan Turki melalui kilang menganyam permaidani turki (perhentian membeli-belah dalaman)
 Pigeon Valley (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar), tempat bergambar yang bagus di mana kita akan melihat lembah Goreme dengan pemandangan yang luas.
 Uchisar “castle” village (Tiket masuk tidak diperlukan - orientasi berjalan di luar), tanah fantasi karya manusia dan alam semula jadi yang pelik dan menakjubkan
 Esentepe Hill and Fairy Chimneys Valley landskap bulan Cappadocia, di mana anda akan dapat melihat lembah cerobong dongeng.
 Avanos Pottery Village (Tiket masuk tidak diperlukan – perhentian membeli-belah dalaman), terletak di tebing Kizilirmak (Sungai Merah). Penduduk tempatan membuat tembikar buatan tangan mereka.
 Underground City (Termasuk Tiket Masuk – orientasi berjalan dalam ruangan), pernah menjadi tempat perlindungan untuk 15000 orang Kristian. Saksikan bilik tidur purba, gereja, dewan mesyuarat dan bilik penyimpanan makanan di bandar lapan tingkat ini yang dihubungkan dengan koridor dan laluan sepanjang 30km.
 Turquoise & Onyx handmade store (Perhentian membeli-belah), nama diberikan oleh Marco Polo yang bermaksud warna orang Turki. Kita akan melihat seni onyx dan turquoise buatan tangan
 Makan malam dan bermalam di Cappadocia

Hari 07: Cappadocia – Ankara (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)

Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan perjalanan ke ibu negara Turki dan memulakan lawatan meliputi perkara berikut:
 Salt Lake (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar rumah), dipanggil Tatta pada zaman dahulu, ialah tasik tertutup yang dikelilingi oleh dataran tinggi dan merupakan tasik kedua terbesar di Turki.
 Ankara – ibu negara Turki, ia adalah bandar kedua terbesar di Turki.
 Bestepe Millet Mosque terletak di Perkarangan Presiden, masjid itu dibuka untuk bersolat pada 3 Julai 2015 dengan penyertaan presiden Recep Tayip Erdogan. Ia mempunyai kapasiti kira-kira 3 ribu orang untuk solat pada masa yang sama. Ia mencerminkan seni bina Turki dan Uthmaniyyah. [SOLAT JAMAK]
 Ataturk Mausoleum (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam & luar), tempat berehat terakhir pengasas Turki moden.
 Makan malam dan bermalam di Ankara

Hari 08: Ankara – Istanbul (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)

Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Bosphorous Cruise Tour (Termasuk Tiket Masuk – private charter boat), di sini, anda akan dapat menikmati pemandangan sektor Asia dan Eropah Turki sambil anda melayari terusan air ini yang amat berkait-rapat dengan cara kehidupan di Istanbul.
 Eyüp Sultan Mosque (Masjit & Maqam Abu Ayyub Al Ansari) selepas penaklukan Konstantinopel oleh Turki Uthmaniyyah, sebuah makam dan masjid telah dibina di atas kubur Abu Ayyub a.s. untuk menghormatinya oleh Sultan Mehmed ‘The Conquerer’. Sejak itu, kawasan yang kini dikenali sebagai lokaliti Eyüp telah menjadi suci dan ramai pegawai
Uthmaniyyah meminta pengebumian berdekatan dengan Abu Ayyub a.s. [SOLAT JAMAK]
 Spice Bazaar (Tiket masuk tidak diperlukan – perhentian membeli-belah dalaman), lawatan ke Istanbul tidak lengkap tanpa singgah ke Bazar Rempah. Ia dibina pada 1664, sebagai sebahagian daripada kompleks Yeni Camii, ia dikenali dalam bahasa Turki sebagai Mısır Çarşısı dan kadangkala diterjemahkan ke Bazar Mesir.
 Makan malam dan bermalam di Istanbul

Hari 09: Istanbul – Departure (Sarapan Pagi & Makan Tengahari)

Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Istiklal Street & Taksim Square (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar), ia adalah degupan jantung bagi Istanbul dimana tiga juta orang melaluinya setiap hari, boleh menjadikannya agak mencabar untuk dilalui. Ia berfungsi sebagai mikrokosmos Istanbul itu sendiri dan walaupun rangkaian dan kedai makanan segera mula mengetepikan kedai-kedai yang lebih lama, masih terdapat kesan Istanbul lama di sini.
 Bertolak ke lapangan terbang untuk penerbangan anda pulang, membawa kembali kenangan indah dan cenderahati hebat dari percutian Turki anda.
 Sekiranya menggunakan penerbangan transit, pelanggan dinasihatkan untuk menempah lounge lapangan terbang dengan kos sendiri untuk keselesaan peribadi.

Hari 10: Istanbul – Departure:

 Tiba di KLIA.
 Pelanggan dikehendaki mengikut arahan Kementerian Kesihatan Malaysia semasa ketibaan.

Included/Excluded

 • Tiket penerbangan antarabangsa (2 hala – kelas ekonomi contoh pesawat Turkish Airlines, Emirates, Etihad, Qatar Airways,
 • AirArabia, Mahan).
 • Penginapan bagi 7 malam di hotel.
 • Lawatan seperti yang dinyatakan di dalam program.
 • Pemandu Pelancong Berbahasa Inggeris di Turki.
 • Ketua Pelancong Berbahasa Melayu dari Malaysia.
 • Pengangkutan deluxe AC dengan akses WIFI percuma.
 • Sarapan pagi (7x), Makan Tengahari (8x) dan Makan Malam (7x) seperti yang dinyatakan.
 • Bayaran masuk, tempat letak kereta dan cukai tempatan.
 • 1.5L air botol semasa makan dikongsi untuk 4 pax dan 0.5L air botol setiap hari bagi seorang di dalam bas.
 • Tips perkhidmatan pengalihan barang di hotel dan restoran.
 • Lawatan Bosphorus menaiki bot persendirian.
 •  1x PCR test di Turki sebelum pulang ke Malaysia
 • Perbelanjaan Peribadi (dobi, makanan atau minuman tambahan, bar mini dll)
 • Tips kepada Tour Guide dan Pemandu (RM172 setiap orang, tiada tip untuk bayi berumur 0-2 tahun)
 • Cukai levi
 • Perbelanjaan Visa jika diperlukan
 • Perkhidmatan portage di lapangan terbang
 • Penerbangan domestik
 • Insurans perjalanan
 • Sebarang perkhidmatan lain yang tidak dinyatakan dalam jadual perjalanan
 • Kos Kuarantin di Malaysia

FAQs

NOTA
KADAR
Semua kadar disebut dalam Ringgit Malaysia (MYR), dan tertakluk kepada perubahan dengan atau tanpa notis awal disebabkan peningkatan dalam turun naik monetari & peraturan cukai kerajaan. Caj tambahan musim tinggi pada musim sibuk & musim puncak akan digunakan secara automatik dalam setiap kadar, serta makan malam wajib dalam tempoh tertentu.

RESTORAN:
Sesetengah restoran tidak mendapat pengiktirafan Halal kerana minuman beralkohol yang dihidangkan di premis mereka, tetapi dagingnya adalah daripada SUMBER HALAL yang disahkan.

LIABILITI:
MURSYID ALHARAMAIN TRAVEL & TOURS: hanya bertindak sebagai perantara antara pelanggan dan syarikat pengangkutan, hotel, dan semua kontraktor yang menyediakan perkhidmatan dan tidak boleh bertanggungjawab ke atas sebarang kelewatan, kecederaan, kerugian, kerosakan atau sebarang penyelewengan lain yang mungkin berlaku semasa pelaksanaan perkhidmatan.

BAYARAN BALIK:
Tiada bayaran balik dan pengurangan boleh dibuat kepada pelanggan yang tidak mengambil bahagian dalam sebarang hidangan, lawatan persiaran dan perkhidmatan pemindahan bilik hotel untuk sebarang pengaturan yang disahkan.

PORTER & TIPS:
Pelanggan hendaklah membayar yuran pengangkutan di mana-mana lapangan terbang melainkan telah disahkan sebagai termasuk dalam pakej pelancongan. Sudah menjadi kebiasaan bagi sesetengah pelancong di Turki untuk memberi tip kepada pemandu, portage hotel dan pemandu tempatan. Jumlahnya berbeza dalam kes ini. Ketua pelancong akan menasihati pengembara tentang perkara ini.
POLISI SUSUNAN BILIK:
Hotel di Turki hanya membenarkan pelanggan diatur dalam bilik seperti jadual di bawah. Sekiranya pelanggan menghadapi situasi berbeza, sila rujuk wakil jualan untuk mendapatkan nasihat lanjut:

1 Adult (single supplement price) - -
1 Adult 1 Adult -
1 Adult 1 Adult 1 Adult
1 Adult 1 Adult 1 Child with Bed
1 Adult 1 Adult 1 Child No Bed
1 Adult 1 Adult 1 Infant
1 Adult 1 Child (adult price) -
1 Adult 1 Child (adult price) 1 Child with Bed
1 Adult 1 Child (adult price) 1 Child No Bed
1 Adult 1 Child (adult price) 1 Infant
1 Child (adult price) 1 Child (adult price) -
1 Child (adult price) 1 Child (adult price) 1 Child with Bed
1 Child (adult price) 1 Child (adult price) 1 Child No Bed
PENDAFTARAN & PENYEDIAAN DOKUMEN
1. Membuat pendaftaran dan pembayaran deposit melalui link tempahan berikut:
2. Menghantar nama peserta, tarikh lahir dan susunan bilik kepada syarikat.
3. Melengkapkan permohonan visa (sekiranya diperlukan)
4. Pembayaran penuh dan penghantaran dokumen hendaklah dibuat selewat-lewatnya 60 hari sebelum tarikh penerbangan seperti
berikut:
a) Menyediakan salinan passport dengan tempoh sah laku sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum tarikh pulang ke Malaysia.
b) Menyediakan sijil vaksin lengkap 2 dos.
c) Menyediakan salinan keputusan saringan PCR/antigen (negatif) 72 jam sebelum waktu berlepas ke Turki.
d) Melengkapkan Turkey Traveller Entry Form 72 jam waktu berlepas ke Turki.
*bagi urusan penghantaran dokumen hubungi kami di: 010-9475176
from RM4,450.00

You might also like