from RM2,300.00
Book Now

PAKEJ PERSENDIRIAN GROUND TURKI 2022

İstanbul, Turkey
Not Rated

Duration

10 days 7 nights

Tour Type

Daily Tour

Group Size

11 people

Languages

___

HIGHLIGHTS

 • PENGURUSAN GROUND TURKI
 • DAFTAR 10 PERCUMA 1
 • PERCUMA NAIKTARAF CAVE HOTEL
 • TERMASUK 1X SARINGAN PCR DI TURKI
 • Tempoh: 1 April - 31 Oktober 2022
 • Musim Bunga (April), Musim Panas (Mei - September) & Musim Luruh (Oktober - Pertengahan November)

Itinerary

Hari 01: KLIA – Istanbul (Makan di atas kapal)
Bertolak ke Istanbul dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Pelanggan dikehendaki berkumpul seawal 5 jam sebelum berlepas bagi proses Daftar Masuk Kumpulan (‘Group Check-in’).
 Solat Subuh di lapangan terbang.
Hari 02: Istanbul – Bursa: (Makan Tengahari, Makan Malam)
 Apabila tiba, bertemu Pemandu Pelancong Berbahasa Inggeris anda di Istanbul Airport.
 Kita akan mula bersiar-siar meliputi tempat berikut:
 Istanbul City Walls (Tiket masuk tidak diperlukan, melalui pemandangan dari dalam bas sahaja), ia mempunyai beberapa kubu istana yang mengagumkan. Tembok besar Constantinople purba, dibina oleh Maharaja Theodosius II lebih 1500 tahun yang lalu, masih berdiri di banyak tempat.
 Blue Mosque (Sultan Ahmet Mosque) (Tiket masuk tidak diperlukan - orientasi berjalan di dalam bangunan – masa cadangan 30 minit), pusat keagamaan abad ke-16 dan satu-satunya masjid di Istanbul dengan 6 menara.
 Hippodrome square (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di kawasan luar – masa cadangan 20 minit), tempat perlawanan kereta kuda dan gladiator berlaku semasa Empayar Byzantian. Ia dihiasi hari ini dengan Tiang Mesir dan Tiang Serpentane.
 Hagia Sophia Mosque (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam kawasan & perhentian bagi solat jamak – cadangan masa 60 minit), gabungan unik agama Kristian dan Islam dari tempat yang sama.
 Topkapi Palace Museum (Termasuk tiket masuk – orientasi berjalan dalam & luar – cadangan masa 90 minit) – sebuah istana muzium dengan pelbagai koleksi Porcelain, Perbendaharaan dan Keagamaan. Ia adalah Istana Imperial Besar pertama Empayar Uthmaniyyah.
 Makan malam dan bermalam di Bursa
Hari 03: Bursa – Kusadasi: (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)
Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Bursa Grand Mosque “Ulu Camii” (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam bangunan – cadangan masa 30 minit), ia merupakan mercu tanda yang terkenal di pusat bandar Bursa (‘Downtown’). Dengan dua menara yang menjulang tinggi dan 20 kubah, ianya menjadi salah satu bangunan yang paling penting di Bursa. Grand Mosque dianggap sebagai masjid kelima terpenting dalam Islam selepas masjid di Mekah, Madinah, Jerusalem dan Damsyik.
 Silk Market “Koza Han” (Kemasukan tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar kawasan – cadangan masa 30 minit), Turki Uthmaniyyah menerajui industri sutera tempatan dan menempa kemasyhuran antarabangsa. Menjelang abad ke-16 dan ke-17, sutera Bursa telah menjadi kemewahan yang sangat diingini di Eropah , Afrika Utara dan sebahagian Asia.
 Green Mosque & Green Mausoleum (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam bangunan & perhentian bagi solat jamak – cadangan masa 30 minit), ianya juga dikenali sebagai Masjid Mehmet I dan adalah sebahagian daripada kompleks yang lebih besar yang terletak di sebelah timur Bursa. Bekas ibu kota Turki Uthmaniyyah sebelum mereka menawan Konstantinopel pada 1453. Kompleks ini terdiri daripada masjid, turbe, madrasah, dapur dan tempat mandi.
 Makan malam dan bermalam di Kusadasi
Hari 04: Kusadasi – Pamukkale: (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)
Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Leather outlet shopping center & fashion show (perhentian membeli-belah dalam bangunan – 60 minit masa yang dicadangkan), kita akan memulakan hari dengan pertunjukan fesyen yang mempamerkan produk kulit berkualiti tinggi buatan Turki
 Ephesus ancient city (Termasuk tiket kemasukan – orientasi berjalan di luar – cadangan masa 120 minit), salah satu tapak arkeologi yang paling terkenal di dunia. Berjalan di jalan marmar yang dipelihara dengan baik ke Library of Celsius, The Odeon, Grand Theatre, Temple of Hadrian, Roman Bath dsb.
 Şirince Village ialah sebuah kampung yang menawan dan comel, seperti namanya. Şirin ialah perkataan Turki untuk 'comel'. Di kampung ini, terdapat banyak pokok ara, pokok zaitun Aegean yang tipikal, pokok walnut dan epal. Walau bagaimanapun, tumbuhan utama yang menjadikan Şirince terkenal dengan wain buahnya ialah anggur di ladang anggur. Selain wain buah, Şirince juga terkenal dengan anggur yang lazat.
 Pamukkale (Cotton Castle) & Hierapolis Ancient City (Termasuk tiket kemasukan – orientasi berjalan di luar – cadangan masa 90 minit), lawati runtuhan Hierapolis yang luas dan terkenal dengan mandian terma dan pusat kesihatan. Selepas itu, lihat "Cotton Castle" atau teres & istana yang ajaib dan unik di Pamukkale yang terhasil dari deposit batu kapur putih (‘white limestone” dari sumber mata air panas.
 Makan malam dan bermalam di Pamukkale.
Hari 05: Pamukkale – Konya – Cappadocia (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)
Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Cotton textile factory outlet (hentian membeli-belah dalaman – cadangan masa 45 minit), anda akan mempunyai masa lapang untuk menikmati produk tempatan buatan Turki.
 Melvana Celaleddin-i Rumi (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam ruangan – cadangan masa 45 minit), yang pernah menjadi biara untuk Mevlevi Dervishes. Mevlana adalah seorang ahli falsafah dan mistik Islam, tetapi bukan seorang Muslim dari jenis ortodoks. Doktrinnya menganjurkan toleransi tanpa had, penaakulan positif, kebaikan, amal dan kesedaran melalui cinta. Baginya dan kepada murid-muridnya semua agama adalah lebih kurang kebenaran. Memandang dengan pandangan yang sama terhadap Muslim, Yahudi dan Kristian, ajarannya yang aman dan bertolak ansur telah menarik minat manusia dari semua mazhab dan kepercayaan.
 Photostop at Ancient Caravanserai (Tepesi Delikhan) (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam ruangan – cadangan masa 20 minit), ia adalah karavanserai purba berusia 700 tahun.
 Sarhatli Underground City (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam ruangan – cadangan masa 45 minit) Bandar Bawah Tanah Saratli telah dicipta semasa era Byzantine, dan melindungi penduduk tempatan semasa peristiwa besar seperti Perang Salib dan serbuan Arab.
 Makan malam dan bermalam di Cappadocia
Hari 06: Cappadocia (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)
Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Belon udara panas di atas landskap yang menawan semasa waktu matahari terbit (Aktiviti Tambahan)
 Goreme Valley dan Uchisar “castle” village (pandangan panorama dari dalam bas) formasi batuan tanah semula jadi yang pelik dan menakjubkan
 Pigeon Valley (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar – cadangan masa 20 minit), tempat bergambar yang bagus di mana kita akan melihat lembah Goreme dengan pemandangan yang luas.
 Pasabag Valley (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar – cadangan masa 45 minit) adalah satu tempat paling popular di Goreme, Cappadocia dengan ‘fairy chimneys’ dan kediaman gua.
 Uçguzeller Three Beauties of Urgup (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar – cadangan masa 20 minit) popular dengan ‘fairy chimneys’ yang terletak di luar Urgup, Cappadocia.
 Avanos Pottery Village (Tiket masuk tidak diperlukan – perhentian membeli-belah dalaman – cadangan masa 60 minit), terletak di tebing Kizilirmak (Sungai Merah). Penduduk tempatan membuat tembikar buatan tangan mereka.
 Kraf tangan Turki melalui kilang menganyam permaidani turki (perhentian membeli-belah dalaman – cadangan masa 60 minit)
 Makan malam dan bermalam di Cappadocia
Hari 07: Cappadocia – Ankara – Bolu (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)
Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Turquoise & Onyx handmade store (Perhentian membeli-belah), nama diberikan oleh Marco Polo yang bermaksud warna orang Turki. Kita akan melihat seni onyx dan turquoise buatan tangan
 Salt Lake (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan di luar rumah – cadangan masa 30 minit), dipanggil Tatta pada zaman dahulu, ialah tasik tertutup yang dikelilingi oleh dataran tinggi.
 Ankara – ibu negara Turki, ia adalah bandar kedua terbesar di Turki.
 Ataturk Mausoleum (Tiket masuk tidak diperlukan – orientasi berjalan dalam & luar – cadangan masa 45 minit), tempat berehat terakhir pengasas Turki moden.
 Makan malam dan bermalam di Bolu
Hari 08: Izmit/Bolu – Istanbul (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)
Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Bosphorous Cruise Tour (Termasuk Tiket Masuk – private charter boat – cadangan masa 70 minit), di sini, anda akan dapat menikmati pemandangan sektor Asia dan Eropah Turki sambil anda melayari terusan air ini yang amat berkait-rapat dengan cara kehidupan di Istanbul.
 Spice Bazaar (Tiket masuk tidak diperlukan – perhentian membeli-belah dalaman – cadangan masa 90 minit), lawatan ke Istanbul tidak lengkap tanpa singgah ke Bazar Rempah. Ia dibina pada 1664, sebagai sebahagian daripada kompleks Yeni Camii, ia dikenali dalam bahasa Turki sebagai Mısır Çarşısı dan kadangkala diterjemahkan ke Bazar Mesir.
 Ayyub al Ansari Mosque (Tiket masuk tidak diperlukan – perhentian bagi solat jamak – masa cadangan 30 minit)
 Grand Bazaar (Tiket masuk tidak diperlukan – perhentian membeli-belah dalaman – cadangan masa 120 minit), yang mempunyai lebih daripada 4000 kedai menjual kraftangan produk tempatan.
 Makan malam dan bermalam di Istanbul
Hari 09: Istanbul – Departure (Sarapan Pagi & Makan Tengahari)
Selepas sarapan pagi, kita akan memulakan lawatan, meliputi perkara berikut:
 Bertolak ke lapangan terbang untuk penerbangan anda pulang, membawa kembali kenangan indah dan cenderahati hebat dari percutian Turki anda.
 Sekiranya menggunakan penerbangan transit, pelanggan dinasihatkan untuk menempah lounge lapangan terbang dengan kos sendiri untuk keselesaan peribadi.
Hari 10: Istanbul – Departure:
 Tiba di KLIA.
 Pelanggan dikehendaki mengikut arahan Kementerian Kesihatan Malaysia semasa ketibaan.

Included/Excluded

 • Penginapan bagi 7 malam di hotel.
 • Lawatan seperti yang dinyatakan di dalam program.
 • Pemandu Pelancong Berbahasa Inggeris di Turki.
 • Pengangkutan deluxe AC dengan akses WIFI percuma.
 • Sarapan pagi (SP), Makan Tengahari (MT) dan Makan Malam (MT) seperti yang dinyatakan.
 • Bayaran masuk, tempat letak kereta dan cukai tempatan.
 • 1.5L air botol semasa makan dikongsi untuk 4 pax dan 0.5L air botol setiap hari bagi seorang di dalam bas.
 • Tips perkhidmatan pengalihan barang di hotel dan restoran.
 • Lawatan Bosphorus menaiki bot persendirian bagi kumpulan 10 pax ke atas.
 • 1x PCR test di Turki sebelum pulang ke Malaysia
 • Tiket penerbangan antarabangsa (2 hala – kelas ekonomi)
 • Ketua Pelancong Berbahasa Melayu dari Malaysia.
 • Perbelanjaan Peribadi (dobi, makanan atau minuman tambahan, bar mini dll)
 • Tips kepada Tour Guide dan Pemandu (RM210 setiap orang, tiada tip untuk bayi berumur 0-2 tahun)
 • Cukai levi
 • Perbelanjaan Visa jika diperlukan
 • Perkhidmatan portage di lapangan terbang
 • Penerbangan domestik
 • Insurans perjalanan
 • Sebarang perkhidmatan lain yang tidak dinyatakan dalam jadual perjalanan
 • Kos Kuarantin di Malaysia

FAQs

NOTA
KADAR
Semua kadar disebut dalam Ringgit Malaysia (MYR), dan tertakluk kepada perubahan dengan atau tanpa notis awal disebabkan peningkatan dalam turun naik monetari & peraturan cukai kerajaan. Caj tambahan musim tinggi pada musim sibuk & musim puncak akan digunakan secara automatik dalam setiap kadar, serta makan malam wajib dalam tempoh tertentu.

RESTORAN:
Sesetengah restoran tidak mendapat pengiktirafan Halal kerana minuman beralkohol yang dihidangkan di premis mereka, tetapi dagingnya adalah daripada SUMBER HALAL yang disahkan.

LIABILITI:
MURSYID ALHARAMAIN TRAVEL & TOURS: hanya bertindak sebagai perantara antara pelanggan dan syarikat pengangkutan, hotel, dan semua kontraktor yang menyediakan perkhidmatan dan tidak boleh bertanggungjawab ke atas sebarang kelewatan, kecederaan, kerugian, kerosakan atau sebarang penyelewengan lain yang mungkin berlaku semasa pelaksanaan perkhidmatan.

BAYARAN BALIK:
Tiada bayaran balik dan pengurangan boleh dibuat kepada pelanggan yang tidak mengambil bahagian dalam sebarang hidangan, lawatan persiaran dan perkhidmatan pemindahan bilik hotel untuk sebarang pengaturan yang disahkan.

PORTER & TIPS:
Pelanggan hendaklah membayar yuran pengangkutan di mana-mana lapangan terbang melainkan telah disahkan sebagai termasuk dalam pakej pelancongan. Sudah menjadi kebiasaan bagi sesetengah pelancong di Turki untuk memberi tip kepada pemandu, portage hotel dan pemandu tempatan. Jumlahnya berbeza dalam kes ini. Ketua pelancong akan menasihati pengembara tentang perkara ini.
POLISI SUSUNAN BILIK:
Hotel di Turki hanya membenarkan pelanggan diatur dalam bilik seperti jadual di bawah. Sekiranya pelanggan menghadapi situasi berbeza, sila rujuk wakil jualan untuk mendapatkan nasihat lanjut:

1 Adult (single supplement price) - -
1 Adult 1 Adult -
1 Adult 1 Adult 1 Adult
1 Adult 1 Adult 1 Child with Bed
1 Adult 1 Adult 1 Child No Bed
1 Adult 1 Adult 1 Infant
1 Adult 1 Child (adult price) -
1 Adult 1 Child (adult price) 1 Child with Bed
1 Adult 1 Child (adult price) 1 Child No Bed
1 Adult 1 Child (adult price) 1 Infant
1 Child (adult price) 1 Child (adult price) -
1 Child (adult price) 1 Child (adult price) 1 Child with Bed
1 Child (adult price) 1 Child (adult price) 1 Child No Bed
PENDAFTARAN & PENYEDIAAN DOKUMEN
PENDAFTARAN & PENYEDIAAN DOKUMEN:
1. Membuat pendaftaran dan pembayaran deposit melalui link tempahan.
2. Menghantar nama peserta, tarikh lahir dan susunan bilik kepada syarikat.
3. Melengkapkan permohonan visa (sekiranya diperlukan)
4. Pembayaran penuh dan penghantaran dokumen hendaklah dibuat selewat-lewatnya 60 hari sebelum tarikh
penerbangan seperti berikut:
a) Menyediakan salinan passport dengan tempoh sah laku sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum tarikh pulang ke
Malaysia.
b) Menyediakan sijil vaksin lengkap 2 dos dengan dos terakhir diterima sekurang-kurangnya 14 hari sebelum
ketibaan di Turki (bagi penerima vaksin Sinovac/Sinopharm hendaklah melengkapkan booster dose).
c) Menyediakan salinan ujian PCR (negatif) 72 jam/ antigen (negatif) 48 jam sebelum waktu berlepas ke Turki
(Ujian PCR/antigen berbeza mengikut keperluan syarikat penerbangan).
d) Melengkapkan Turkey Traveller Entry Form 72 jam waktu berlepas ke Turki.
*bagi urusan penghantaran dokumen hubungi kami di: 010-9475176
from RM2,300.00

You might also like