Muqaddimah Haji Umrah

Muqaddimah Haji Umrah

بسم الله الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Ibadah Umrah adalah satu ibadah agung yang menjadi amalan kebiasaan masyarakat kita apabila dimurahkan rezeki oleh Allah swt, namun seruan Ibadah Haji dan Umrah adalah arahan Allah swt kepada nabi Ibrahim alihissalam,hal ini diceritakan di dalam al-Quran dalam surah alhaj ayat 27 :

وَأَذِّن فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالا وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِن كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ

Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan ibadat Haji, nescaya mereka akan datang ke (rumah Tuhan) mu dengan berjalan kaki, dan dengan menunggang berjenis – jenis unta yang kurus yang datangnya dari berbagai jalan (dan ceruk rantau) yang jauh.

Ibnu jarir ra menaqalkan kata-kata Ibnu Abbas dalam menghuraikan ayat ini  berkata :

 عن ابن عباس ، قال : لما فرغ إبراهيم من بناء البيت قيل له : ( أذن في الناس بالحج ) قال : رب وما يبلغ صوتي ؟ قال : أذن وعلي البلاغ فنادى إبراهيم : أيها الناس كتب عليكم الحج إلى البيت العتيق فحجوا – قال : فسمعه ما بين السماء والأرض ، أفلا ترى الناس يجيئون من أقصى الأرض يلبون .

Daripada Ibnu abbas : Apabila selesai nabi Ibrahim membina baitullah,berkata Allah kepadanya, serukanlah umat manusia mengerjakan Ibadat Haji.beliau berkata : Tuhanku sehingga manakah akan sampai suaraku ini, Berkata Allah swt : serukanlah mereka dan akan Aku sampaikan kepada mereka,dan Ibrahim pun menyeru sepertimana di perintahkan Allah swt : Wahai manusia sekalian telah difardukan kepada kamu Ibadah haji maka tunaikanlah Haji ke baitullah.Berkata Ibnu Abbas : maka seruan itu didengari oleh semua penghuni langit dan bumi,dan tidakkah kamu melihat manusia datang dari seluruh pe;usuk dunia menyahut seruan.

Jadi lafaz talbiyyah yang di ulang dan di sebut oleh jutaan jemaah yang menunaikan haji dan umrah ialah :

  لبيك اللهم لبيك لبيك لا شريك لك لبيك،إن الحمد والنعمة لك والملك لا شريك لك

Maksudnya : Aku penuhi panggilan Mu ya Allah ,aku penuhi panggilan Mu dan tidak ada sekutu apa-apapun bagimu , Sesunggunhnya segala puji-pujian dan nikmat kepada Mu dan kekuasaan Mu ya Allah, Tidak ada sekutu bagimu ya Allah.

Talbiyyah ini adalah untuk menyahut seruan Allah di dalam al-quran dan ianya adalah suatu perkara sunnat yang perlu di ulang dengan mengahayati maksudnya agar penghayatan kepada seruan Allah swt itu tercapai.

Ibadah Haji dan Umrah juga adalah satu puncak keimanan seseorang apabila sanggup berkorban serta bermujahadah dengan begitu tinggi ketika perlu mengeluarkan duit yang begitu banyak serta meninggalkan keluarga yang tersayang dan juga merentas lautan hanya semata-mata ingin beribadat dan menyahut seruan Allah swt.

InsyaAllah saya akan cuba mengupas ibadat Haji dan Umrah ini dengan terperinci di tulisan-tulisan yang akan datang,semoga dengan penulisan sebegini jemaah yang bakal mengerjakan ibadah Haji dan Umrah lebih bersedia dan menghayati Ibadah yang agung ini apabila tiba masa untuk menyahut seruan Allah ini.

Comments are closed